21 февруари 2010

НОВИНАР.НЕТ: Гениите, или дарбата да надскочиш времето си

Вундеркинди откриват света и тайните му десетилетия преди другите

Да надскочиш времето и връстниците си е привилегия на малцина. За някои дарбата свише е благословия, за други – тегоба. Примери различни. Безспорен е обаче фактът, че гениите изпреварват поколението си и отварят вратите на познанието с невероятното си изкуство или научни постижения.
Истински гений се ражда рядко. Смята се, че от 100 хиляди новородени едно е надарено свише. Различното дете, наречено вундеркинд, предвижда надалеч и улавя невидимото за другите с развит интелект и артистичност. Гениите са интересни хора, любопитни към тайните на света и толерантни към чуждото мнение. Уважават другите, но изискват и ответен респект. Те не хленчат, но понякога може да са груби и своенравни, а общуването с тях да е доста проблемно.
Важно е да се даде път на дарбите - не е нужно да тормозите малчугана със спартанска дисциплина (все пак детството е радост и игра), но навременната подкрепа и усърдие са решаващи. Децата са с отворени сетива и често малко е нужно, за да видят пътя на познанието.
Любопитно е, че доста от гениалните умове са имали среден и нисък успех в училище.

Айнщайн е бил смятан за посредствен ученик
но е видял общото в частното и е прозрял законите зад привидно познатото. А родният майстор на словото Йордан Радичков в училище все получавал тройки по литература – съчиненията му били нестандартни, не по рамката „увод-изложение-заключение”. Явно образователната система (а и обществото) не поощряват нестандартното мислене.
Какво всъщност е гениалността? Начин да намериш нови решения, да мислиш различно от установените правила, да експериментираш. Един от безспорните умове на всички времена е ренесансовият гений Леонардо да Винчи. Прочут художник и изобретател, анатом и конструктор, флорентинецът оставя на света не само уникални скици за технически чудеса, но и най-големите тайни в изкуството. И до днес споровете за истинското лице на „Мона Лиза” и

вградените символи в „Тайната вечеря”
не са стихнали. Дългият и продуктивен живот на Леонардо е еталон за търсещите артисти и изследователи от различни поколения.
Едни от великите умове на физиката и математиката са Нютон и Паскал (посветили се също на мистиката и религията). Блез Паскал пише "Есе за каноничните сечения" (бъдещата му прочута теорема) още на 15 г. (дотогава баща му смятал заниманията с математика за неудачни). Химичката Мария Кюри пък става първият двоен Нобелов лауреат.
В света на музиката синоним на гениалността е Моцарт. Детето чудо, тръгнало по концерти от невръстно, изумява и днес с невероятната си дарба. Композира на пет години, а на шест свири пред австрийската императрица. В Англия малкият Амадеус е

предмет на научни изследвания
а духовенството вижда в дарбата му Божия намеса. Моцарт има изключителен слух и свирел творба, чута само веднъж. Той не е ползвал чернова и е композирал някои опери само за седмици. Автор е на 41 симфонии, 27 концерта за пиано и оркестър, 5 концерта за цигулка и оркестър и стотици други творби.
В днешно време на фона на техническата и медийната „глъчка” сякаш няма отчетливо изразени гении. Но надарени деца се раждат. Един от примерите е 6-годишно британче, което рисува акварели като обучен художник. Експертите твърдят, че пейзажите на Кийрън Уилямсън са с уникална перспективата, сенки и отражения.
В друга малка художничка обаче злите езици видяха чужда помощ и родителски ПР. Марла Олмстед, която рисува от двегодишна, покори британците с абстрактните си платна, сравнявани с тези на Джаксън Полак. На седем години тя вече има над 300 000 долара от картини.
Малкият ученик Робърт Ънсуърт от Торнтън, Ланкашир създал робот готвач от рециклирани тенекиени кутии и пластмасови чаши и електрически крушки, съобщи в. "Дейли телеграф". 2-годишната Лили пък показва на картата всички държави. А Микаил Али

влиза на 3 години в „Менса” с коефициент на интелигентност 137 г.
– колкото на Бил Клинтън. Когато била на 4 години, Стефани Хейл играела он-лайн партия с Гари Каспаров. 9-годишно македонче пък е най-младият системен инженер в Майкрософт. Детето показало завидни умения и вече има сертификат.
Един от признатите, но забравени музикални таланти у нас е невероятният цигулар Васко Абаджиев. На 6-годишна възраст Абаджиев дебютира и е наречен дете чудо, Паганини на 20 век. Завършва за няколко години основното си образование и

на 11 години започва да следва в Музикалната академия.
На тринайсет е удостоен с първа награда на международния конкурс в Лиеж и гостува на крал Леополд III. Следват поредица от концерти в най-известните музикални зали в Европа, но животът му завършва в беднотия. Гениалният цигулар умира изоставен и гладен в Хамбург през 1978 г.
Неговият съвременен колега и съименник Васко Василев се радва на доста по-добро развитие. Цигуларят, който прави проекти с Памела Никълсън и Стинг в Лондон, е започнал кариерата си като дете чудо в София. На 10 години получава правителствена стипендия и заминава за Москва. През 1994 г. става и най-младият концерт-майстор на оркестъра в Кралската опера в Лондон.
Каквато и посока в развитието си да избере детето ви, най-важното е да подкрепяте и насърчавате дарбите му. Защото те ще обогатят не само него, но и вас.

Животни с таланти
За майтап или не, понякога и животните проявяват завиден арт талант. Частна Galleria d'arte Giudecca показа изложба на кон абстракционист от Невада, съобщи Ананова. 51-годишната собственичка на коня Рене Чамберс открила дарбите на любимеца си през 2004 г., когато боядисвала оградата на ранчото и Чойа проявил интерес. Оттогава конят се занимава с живопис, а творбите му се продават по 4000 долара.
Звездата на виенския зоопарк, орангутанката Ноня пък продавала в интернет снимките, които заснела. Артистичната маймуна рисува и снима. „Хазяите” на Наня й дали цифров апарат, а шефът на зоопарка направил на животното акаунт във Facebook, където са показани произведенията й и има регистрирани близо 50 000 приятели.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО - БЪЛГАРИЯ - пон. - 01.03.2010 г.

През нощта над страната ще има значителна висока и средна облачност, но без валеж. В Източна България ще духа слаб южен вятър. Минимални температури между 2 и 7 градуса.
В понеделник времето ще бъде топло с максимални температури, в повечето райони, между 11 и 16 градуса. В Източна България ще духа слаб югозападен вятър. Облачността ще бъде по-често значителна, средна и висока. През деня ще бъде почти без валеж, но през нощта срещу вторник, с ориентиране на вятъра от запад-северозапад, през страната ще премине размит атмосферен фронт и на много места ще превали дъжд.

Мото на френския вестник "Lе Figaro":

Sans la liberte de blamer, il n'est point d'eloge flatteur - Няма похвала без свободата да критикуваш.
__________________________________________________________________________________________

Всичко за мен

Моята снимка
EDITORIAL: Уважаеми читатели, тук освен препечатки от различни интернет сайтове Вие можете да се запознаете и с моята гледна точка по различни актуални, обществено - политически, събития. Всяка прилика с действителни лица и събития, открити на страниците на този блог, е случайна и неволна __________________________________________________________________________________________ Относно авторските ми материали – ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ. Нито една част от тези публикации не могат да бъдат размножавани или предавани под каквато и да е форма или начин - електронен или механичен, включително копиране, записване или чрез каквито и да са системи за съхранение на информация сега познати или такива, които ще бъдат открити, без писменото разрешение на автора, с изключение на кратки цитати, включени в критични статии или отзиви.

Welcome to "The Newscrier" ! Добре дошли в "Глашатаят" !

EN: This non commercial Blog contains not only News RSS feeds, Links & Articles pasted from leading Bulgarian & World medias, but also personal articles which presents my point of view on actual public events.
BG: Този Блог не е комерсиален и съдържа, както новинарски RSS емисии, линкове и статии, препечатани от водещи български и световни медии, така и авторски статии, представящи моята гледна точка по различни, актуални, обществено - политически, събития.

Welcome to THE NEWSCRIER - Carrying the News much farther.

"THE NEWSCRIER" IS INTELLECTUAL PROPERTY OF MR. AYDEMIR CHALAKOV - 2009.

EN: If in the past town-criers were the chief means of news communication with the people of the town since many could not read or write, today this NEWSCRIER is only for those who already learned to read and write.

For contact: aydemir_bc@yahoo.com

BG: Ако в миналото градските глашатаи са били онези, с помощта на които са се разпространявали Новините, тъй като много хора не са можели да четат или пишат, днес този ГЛАШАТАЙ е само за онези, които вече са се научили да четат и пишат.

За контакти: aydemir_bc@yahoo.com