27 януари 2010

В-К "НОВИНАР": ВАСИЛ КОЙНАРЕВ: АЙ СИКТИР ОТ ПОШЛИ ПСЕВДО ЗВЕЗДИ В ПОШЛИ "ФОРМАТИ"



Тук танцуват, там танцуват. Тук жури, там жури. Това като онова, една и съща понякога помия ни залива отвсякъде на всеки канал. Вип денс, денсинг старс, жури, оценки, едни и същи муцуни по всички канали. Как да не му писне на човек? Е не на всеки, на бабите по селата сигурно това е източник на единствена радост, ама на нас отдавна ни е втръснало.
Понеже няма с какво да се надскочат, но все пак едните по някога вземат превес над другите – та тия вторите задействат план Б и пращат например популярните лица Краси Радков, Виктор Калев или пък Годжи. То щото ни е много приятно да гледаме Годжи как си тръска телесата в кючек или как се прави на интересен зад кадър.
Щракаме с дистанционното – Ани Салич на гости в сутрешен формат, пак щракаме Графа гост в обеден такъв, отново щрак – Наско Сираков или някой подобен нафталин. Едни и същи муцуни само се въртят по разните ефири, формати, кабеларки и сие.
На нас отдавна ни в втръснало от тях, ама кой да ни пита.
Слави Трифонов се оказа истински инкубатор за бъдещи предавания и “таланти”. Имаше си едно Шоуто на Слави и всички бяха доволни и щастливи, развеселени. Но то се поизчерпа и се почна преселението. Росен Петров избяга, направи си шоу. Любо Нейков избяга, втурна се в Комиците с други бегълци. Верните “опосуми” Иван и Андрей (напишете опосуми в google и Иван и Андрей водят пред милите животинки в галерия снимки), откраднаха опит от Слави направиха собствено “шоу”, което, чудно нали, се казва Шоуто на Иван и Андрей. Има си типичната масичка, отзад плаката с небостъргачите и бенда. Шоуто на Азис, Шоуто на Светльо, на всеки палячо шоуто трябва да гледаме.
Апропо бенд като споменахме, не можем да не обърнем внимание, че вече всеки формат/предаване тип токшоу, освен водещ популярно лице, си има и своя бенд. Не може вече да има шоу без музика на живо и задължително солистът да подава втори, обикновено крайно тъпи реплики от там по сценарии или без… Твърде клиширано, твърде изплагиатствано, вече втръснало ни.
Пък за реалити игрите да не говорим. Аз като бях дете с кеф гледах Форд Бояр по френската или руската телевизии, тъй като други нямаше. Как сега да ми е кеф да гледам пак, 20 години и повече по-късно същия формат, само защото в него участват българи. Сетили се нашите, че ще е интересно, ама за кого?! Че те дори двете палави джуджета Пастон и Паспарту си отживяха там и пораснаха (аз ако ида там, ще ги разритам от скалата към морето. Все си представям как летят с главата напред към вълните след мощно воле). Сигурно и тигрите са същите като от преди 20 години.
Като по-голям пък по кабелната съм гледал Сървайвър до припадане. Как да ми е интересна българската версия сега? Да гледам жената-мъж Ива Пранджева как мачка с лъжи и интриги, и после я отсвирват за сметка на полуидиот, който гушва 250 000 лева. За биг и вип брадър, да не говорим. Там всичко отдавна е изтъркано и по сценарии.
Като казах сценарии пък се сетих за глупостта с детектора на лъжата. Тая пошлост дето хората се продават за жълти стотинки и сипят глупости в ефира, колкото им душа иска. Един, например, който изглеждаше като дебел чувал с картофи, имал три любовници и искаше да чука зет си. Ай сиктир.
Ей такива блуткавини тровят нашето ежедневие ден и нощ, 24 часа в денонощието. После се чудим защо децата ни са неграмотни, а ние – затъпели и закърнели…
Затова - не гледайте глупости! Вместо това излезте на разходка, пуснете си хубав филм, изпийте бутилка вино. Прочетете КНИГА.

Източник: в-к "Новинар"

12 януари 2010

АЙДЕМИР ЧАЛЪКОВ: ПИСМО ДО ШЕЙХА НА ДУБАЙ


Многовъзлюбений наш Шейхе,

С трепет и нетърпение очаквахме най-светлата дата в българската история – 4 януари 2010г., когато целият ни народ разбра, че се открива най-високото Общежитие в света - това във Вашето Емирство, наречено Бурдж Дубай (или Бурдж Халифа). Ние отдавна си го кръстихме – ББ. Моля Ви не си мислете, че зад тези инициали се крие името на настоящият ни министър-председател Бойко Борисов. Напротив, напротив – нищо общо няма с него. Това са просто инициалите на същата сграда, но кръстена от нас като Бурдж Бългерия. От самото начало, най-внимателно следяхме строежа на това архитектурно чудо и още тогава си го бяхме заплюли и нарекли Бурдж Бългерия. Честничката да Ви кажа – основно от телевизионният канал Дискавъри. Господ да ги поживи! И Вас, и Вас Ваше Величество!
Имаме една такава молба към Вас – Многовъзлюбений наш Шейхе. Народецът ни през последните 20 години толкова намаля, че вече се познаваме по имена, а животецът ни стана толкова тежък, че с думи не може да се опише. Търсиме алтернатива за място с по-добър живот. Преди време обърнахме към Радио Ереван с въпрос дали има живот на Марс, а то с прискърбие ни съобщи, че и там нямало. Та Вие сте нашата последна Надежда и Опора. Може ли Многовъзлюбений наш Шейхе да ни дадете за 30 години, за безвъзмездно ползване, новопостроеното Общежитие, за да се настани в него малкият ни народец, докато приключат промените в България? За нас ще отговаря популярната българска певица Лили Иванова. Хем от време на време ще Ви пее и на Вас (това е като бонус!). Ние сме много близки народи и нека поставим началото на Вечна дружба между народите ни!
Като за начало ако не се съберем всинца мислим да надстроим или да добавям някоя друга пристройка до Общежитието - например една дузина панелни общежития в задния двор на Бурдж Бългерия (панелно строителство - чудо на социалистическата архитектура) . Но мисля, че ще се съберем – та Народецът ни съвсем намаля. Като махнем онези, които няма да бъдат поканени в Общежитието (нашите политици, данъчните, ВИК-то, Енергото, Топлофикацията, Звездите на „Пайнер”, Юлиян Вучковци, други и висшето ни духовенство) ще бъдем има-няма 5-6 милиона. Планували сме и настаняването как ще бъде. На първите етажи ще настаним пенсионерите (нали знаете „старост-нерадост”). Над тях работоспособните, а най-горе младите, за да имат панорама и да гледат към бъдещето си. Парите за асансьор, чистачка и осветление на Общежитието ще събирам лично аз (за да няма злоупотреба) и ще ви ги давам на ръка в Двореца. Няма да има никакви проблеми. Не може да ни откажете Ваше Величество. Ако не беше Джон Атанасов (изобретателят на Компютъра) как щяхте да построите това чудо на чудесата? Както казва народецът ни – Щяхте да видите Бурдж Дубай през крив макарон. Да, помислете само! Нормално е да попитате какво ще работим. Ами нас през последните години ни профилираха в две сфери – туризма и земеделието. Чухме, че и при Вас имало финансова криза, а ние за труда си вземаме малко. Да има за ядене, пиене и за харчлък – повече не ни трябва. Даже зимнина няма да си правим (това консерви, компоти и пр.). Една мъдрост дава отговор на въпроса какво му трябва на човек - хляб, сол и една яхта. Пък и морето е до Вашето мило Емирство. Плащайки за труда ни Вие Ваше Величество ще получите от нас – трудова дисциплина, морал, култура, нравствена и душевна красота. Но не избързвайте с отговора си Многовъзлюбений Наш Шейхе. Ние първо трябва да си направим тук един референдум, за да знаем кой е ЗА и кой ПРОТИВ.
Та Многовъзлюбений Наш Шейхе обадете ми се на посочения телефонен номер, за да ми оставите Вашият телефонен номер, за да може като станем готови да Ви се обадим. Ще видите какъв уникален колорит ще внесем в малкото Ви Емирство (нагледен пример за това е снимка на Бурдж Бългерия с простирите за пране, които придават на архитектурното Ви постижение неустоим чар и красота)

Моят телефонен номер е: + 00 359 889 187890

Многовъзлюбений наш Шейхе останете със здраве!

01 януари 2010

В-К "ДНЕВНИК": ЧУШКОПЕКЪТ Е НАЙ - СЪЩЕСТВЕНАТА БИТОВА ПРИДОБИВКА, ПРОМЕНИЛА ЖИВОТА НА БЪЛГАРИНА ПРЕЗ XX ВЕК




Чушкопекът е най-съществената битова придобивка, променила живота на българина през ХХ век. Това решиха зрителите на БНТ в рамките на кампанията на държавната медия "Българските събития на ХХ век". Нейната цел е да направи преценка на историята чрез зрителските гласове.

Чушкопекът получи 25.51% от гласовете пред електричеството(16.77%) и телевизията и радиото с 13.44%.

Останалите номинирани събития в категорията "Революции в бита" бяха автомобилът, почивката на море, софийското жителство, остъкленият балкон, Указ 56, попфолкът и мобилният телефон.

Досега зрителите на БНТ избраха Дойранската епопея за най-значим военен успех на България за миналия век, шестият сърдечен тон за най-велико българско научно откритие, а като най-голямо културно постижение за ХХ век публиката посочи оперният феномен на страната.

По време на живото предаване на БНТ в четвъртък вечерта бяха обявени номинациите в следващата категория "Политическите събития на ХХ век". Това са Илинденско-преображенското възстание, обявяването на независимостта на България през 1908 година, Балканската война, Първата световна война, тристранният пакт, спасяването на българските евреи, 9-ти септември 1944 година, тоталитарните лагери, възродителният процес и 10-ти ноември 1989 г.

Източник: Вестник "Дневник"

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО - БЪЛГАРИЯ - пон. - 01.03.2010 г.

През нощта над страната ще има значителна висока и средна облачност, но без валеж. В Източна България ще духа слаб южен вятър. Минимални температури между 2 и 7 градуса.
В понеделник времето ще бъде топло с максимални температури, в повечето райони, между 11 и 16 градуса. В Източна България ще духа слаб югозападен вятър. Облачността ще бъде по-често значителна, средна и висока. През деня ще бъде почти без валеж, но през нощта срещу вторник, с ориентиране на вятъра от запад-северозапад, през страната ще премине размит атмосферен фронт и на много места ще превали дъжд.

Мото на френския вестник "Lе Figaro":

Sans la liberte de blamer, il n'est point d'eloge flatteur - Няма похвала без свободата да критикуваш.
__________________________________________________________________________________________

Всичко за мен

Моята снимка
EDITORIAL: Уважаеми читатели, тук освен препечатки от различни интернет сайтове Вие можете да се запознаете и с моята гледна точка по различни актуални, обществено - политически, събития. Всяка прилика с действителни лица и събития, открити на страниците на този блог, е случайна и неволна __________________________________________________________________________________________ Относно авторските ми материали – ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ. Нито една част от тези публикации не могат да бъдат размножавани или предавани под каквато и да е форма или начин - електронен или механичен, включително копиране, записване или чрез каквито и да са системи за съхранение на информация сега познати или такива, които ще бъдат открити, без писменото разрешение на автора, с изключение на кратки цитати, включени в критични статии или отзиви.

Welcome to "The Newscrier" ! Добре дошли в "Глашатаят" !

EN: This non commercial Blog contains not only News RSS feeds, Links & Articles pasted from leading Bulgarian & World medias, but also personal articles which presents my point of view on actual public events.
BG: Този Блог не е комерсиален и съдържа, както новинарски RSS емисии, линкове и статии, препечатани от водещи български и световни медии, така и авторски статии, представящи моята гледна точка по различни, актуални, обществено - политически, събития.

Welcome to THE NEWSCRIER - Carrying the News much farther.

"THE NEWSCRIER" IS INTELLECTUAL PROPERTY OF MR. AYDEMIR CHALAKOV - 2009.

EN: If in the past town-criers were the chief means of news communication with the people of the town since many could not read or write, today this NEWSCRIER is only for those who already learned to read and write.

For contact: aydemir_bc@yahoo.com

BG: Ако в миналото градските глашатаи са били онези, с помощта на които са се разпространявали Новините, тъй като много хора не са можели да четат или пишат, днес този ГЛАШАТАЙ е само за онези, които вече са се научили да четат и пишат.

За контакти: aydemir_bc@yahoo.com